Arkiv

Höstterminen 7-9

 

Vi kommer denna termin arbeta med tema arbete. Huvud temaat kommer bli Titanic från 1912. Men vi kommer att fokusera på hur man levde i Sverige under 1900-talet första del,varför så många svenska emigrerade till Amerika samt som kommer vi att kort pratat om industrialieseringen Här är de olika häften som berör bakgrunden till emigration och samhällsutvecklingen. Dessa häften här nedan gör 7-9 tillsammans.

 

1. Maria och Ester

2. Maria och Ester Perspektiv på samhällsutvecklingen

3. Edvard emigrerar

4. Vad hände med Edvard emigrant

 

Höstterminen 2017 åk9

Vi kommer denna termin arbeta med tema arbete. Huvud temaat kommer bli Titanic från 1912. Åk 9 kommer att lägga lite mer fokus på hur man levde i Sverige under 1900-talet första del och varför så många svenska emigrerade till Amerika.

Här kommer den första PDF:n som hjälper dig på vägen. Sverige 1900-tal PDF

 

 

Här kommer den andra PDF:n som går som fokuserar på Utveckling och teknik åk9

 

 

New York är drömmarnas stad och så har det varit sedan slutet av 1800-talet. Många emigranter kom till Amerika och det första man fick se var frihetsgudinnan som syboliserar frihet. Här hittar du PDF:n om "New York Drömmarnas Stad"

 

Här är inlämningsuppiften som ni ska arbeta med: Sammanfattning.PDF

Läs igenom instruktionerna noga och skriv ner allt i Google Drive. Skicka sedan din uppgift till micke700@gmail.com

 

Höstterminen 2017 åk 7-8

 

Vi kommer denna termin arbeta ed tema arbete. Huvud temaat kommer bli Titanic från 1912. Åk 7-8 kommer att fokusera på hur man levde i kort om industrialiseringen och varför så många svenska emigrerade till Amerika och då bland annat på båten Titanic. Här kommer en PDF som hjälper dig på vägen. Först ut är en kort presentation av industrialiseringen. Industrialisering PDF

 

Här kommer den andra PDF:n som går som fokuserar på Utveckling och teknik åk7_8

 

New York är drömmarnas stad och så har det varit sedan slutet av 1800-talet. Många emigranter kom till Amerika och det första man fick se var frihetsgudinnan som syboliserar frihet. Här hittar du PDF:n om "New York Drömmarnas Stad"

 

 

 

Här är inlämningsuppiften som ni ska arbeta med: Sammanfattning.PDF

Läs igenom instruktionerna noga och skriv ner allt i Google Drive. Skicka sedan din uppgift till micke700@gmail.com

 

 

Om du vill läsa lite mer om svenskarnas emigration kan du kolla in dessa artiklar:

Svenska som utvandrade till Amerika

 

Arkiv

 

Här kan du hitta tidigare arbeten för ÅK 8-9

Vårtterminen 2017 ÅK 8-9

Sverige ett land

Nu går vi in i sista delen för denna termin och det blir en kombination mellan Samhälle och Historia. Vi ska titta lite närmare på hur man bygger ett samhälle och en stad. Vi kommer att historiskt titta på Malmö som ett exempel på detta. Här är PDF:en på inledningen och instruktionerna till detta arbete.

Buddhismen

Nu kommer vi att fortsätta med religion och denna gång är det Buddhismen som vi ska går igenom. Här är PDF:n för ÅK 9. Denna kommer jag att använda under lektionstillfällena. Här nedan kommer även ÅK 8 PDF som är lite enklare uppbyggd.

 

New York - Ett geografiskt exempel

Vi fortsätter med Geografi och kommer att börja med ett geo-grafiskt exempel New York. New York är en av världens mest kända städer. Vi starar med den som exempel på hur man kan tänka och arbeta ”geo-grafiskt”.

Vi kommer även att arbeta med att ni får välja ett land som ni ska titta lite närmre på. Dett blir en inlämningsuppgift som ska skrivas i Google Drive.

 

Här hittar du PDF:en Läs igenom den noga, det finns mycket bra material att utgå ifrån. Mål och Syfte finns denna gång i pdf:en.

 

Malva: Frågor till undersökningsområdet

 

Franska Revolutionen

Vi går vidare med historia och nu blir det en snabbkurs i revolutionerna. Vi startar från början med att titta på den industriella revolutionen. Nu vidare till den Franska revolutionen och likaså här så är den ganska omfattande, så passa på att börja läsa redan nu.

Vi startar nu med att använda oss av boken Utkik Historia från Gleerups förlag. Jag kommer att lägga ut lite länkar till deras digitala sidor som man kan titta på, dock är dessa bara i "demo läge" men det går läsa ändå.

 

Så här gör vi:

Uppgift 1.) Genom samarbetet i grupp vill jag att ni kommer överens om två frågor va,r på så sätt kan vi få fram ca 25 frågor.

De första frågorna har jag gjort och de finns här nedan. De övriga frågorna fylls på efter hand av ER själva, vilket till slut blir provet.

 

Uppgift 2.) Skriv en sammanfattning av Franska Revolutionen. 1. Inledning( ex. när,var hur), 2. Händelseförlopp (ex. vad hände och varför) 3. Avslutning (ex. vad har revolutionen betytt för resten av världen). Eller för att förenkal det hela skriv en sammanfattning av de sex kapitlen i boken 1.Ett land i kris 2. Revolution 3. Husarrest och flyktförsök 4. Giljotinen regerar 5. Napoleon tar makten 6. Vad blev kvar av revolutionen?Använd helst olika källor på internet eller böcker OBS! INTE Wikipedia. Skriv ner var du hittar källorna. Använd Google Drive, Word eller liknande. Maila eller dela till Micke på micke700@gmail.com Text: storlek 12, Typsnitt: Times New Roman eller Arial. Deadline 13 december 23:59:59

 

Länkar: Gleerups Digital

 

Här finns frågorna som ni själva skrev till provet om Franska revolutionen: "Frågor till provet".

 

Måldokument: Revolutionerna

 

Amerikanska Revolutionen

Amerikanska Revolutionen

Industrialiseringen PDF

 

Min Europa resa

Min europa resa. PDF Du och en kompis ska resa runt i västra Europa och siktar på att besöka minst tre länder. Deadline för inlämning 19 september / #2, 26 september(Obs! endast E betyg vid godkänd uppg)

Här kan du också ladda ner måldokument för denna kurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vårtteminen 2016

Historia - Imperialism och världskrig.

Här hittar du de PDF:er som är till arbetet kring Andra Världskriget. OBS!! Jag har delat upp dom i 3st olika PDF:er för att det ska bli enklare att hantera. Andra Världskriget del1 | Andra Världskriget del2 | Sverige under Andra Världskriget

(OBS! denna PDF kommer uppdateras med tiden eftersom det är ett ganska omfattande arbete. Jag meddelar när den är uppdateras)

 

Arbets uppgifter till boken "Om detta må ni berätta"

 

måldokument för denna kurs.

Judendom

Här hittar du PDF:n Judendomen

 

Instuderingsfrågor Judendom

 

Höstterminen 2015

Kristendom

Nu när vi klarat av Islam fortsäter vi med Kristendomen. Vi kommer att prata om Jesus födsel och liv. Hur han levde och verkade.

Hans kopplingar till gud som hans son osv. Vi kommer också att gå igenom ren fakta om Kristendomen och vad den står för. Vi

Kommer även att börja att jämföra de olika religionerna, med skillnader, likheter osv.

 

Här hittar du PDF:n Kristendom

Instuderingsfrågor

 

Islam

Vi börjar nu att arbeta med islam och vi kommer att gå igenom profeten Muhammed. Hur hans liv såg u, hur han fick uppenbarelsen etc. Vi kommer också att prata om högtider såsom ramadan, eid osv..

 

Här hittar du PDF:n Islam(pdf fil)

 

Här hittar du tidigare arbete för ÅK 6-7

Vårterminen 2017 ÅK 6-7

Vi fortsätter med Geografi och kommer att börja med att skaffa oss fakta om platser med hjälp av kartor och annan information. Vi lär oss hur man kan beskriva en plats eller kanske ett land, vad gäller till exempel natur och vad människor lever av. Vi kommer även att arbeta med att ni får välja ett land som ni ska titta lite närmre på. Detta blir en inlämningsuppgift som ska skrivas i Google Drive. Deadline för inlämning är den 19 maj.

Här är PDF:n med detaljerade instruktioner och målkriterier.

 

E - uppgift

Judendomen

Vi kommer nu att fortsätta att arbetta med religion. Denna gången är det judendomen som vi ska arbeta med. Vi får b.la. en inblick i Mose liv och hur judendomen kommer till. Här är PDF:n om Judendomen

Här kan du läsa om varför vi gör detta genom Mål dokument

Min Europa Resa

Nu går vi in på Geografi och börjar med "Min Europa resa". Syftet med detta är att ni ska lära er hu det ser ut i andra länder, hur man lever, jobbar och bor där. Här hittar ni PDF:en som ni ska utgå ifrån.

 

Inläming av uppgiften är fredagen den 17 februari. Skicka uppgiften till micke700@gmail.com eller lämna in skrivboken om du gjort uppgiften i den.

 

Här hittar ni ett dokument på Mål & Syfte enligt läroplanen

 

Bra länkar som kan vara till hjälp:

https://www.flygresor.se/

http://www.tågbokningen.se

https://sv.hotels.com/

Lag och Rätt

Vi kommer att fortsätta med Lag & Rätt inom Samhällskunskap. Vi kommer att få besök av polisen som kommer att prata om sitt arbete. Här nedan hittar du PDF:en

Lag och Rätt

 

Att få Vara sig själv - Om livsstilar, grupp identitet och normer

Att få vara sig själv (pdf fil)

Om livsstilar, identitet, grupptillhörighet och normer.

 

Medeltiden

För tusen år sedan existerade Sverige inte som ett enat land. De olika landskapen styrde sig själva efter egna lagar som bevarades i muntlig tradition. Alla fria män fick vara med på tinget där man fattade beslut i gemensamma angelägenheter. Men det var hövdingar och stormän som bestämde det mesta. Vi kommer diskutera levnadsvilkor och kristendomens intåg.

Medeltiden PDF

 

Livsstilar & Normer

Vi kommer denna termin att jobba med livsstilar, identitet och normer. Klicka på länken/länkarna nedan så kommer du till PDF materialet som du antingen kan ladda ner eller titta på online. PDF Livsstilar

Demokrati

Vi går vidare och kommer att prata om demokrati och rättigheter. Hur ser ett demokratiskt land ut, vad är demokrati och vilka rättigheter har vi som bor i Sverige. Här hittar du PDF:en till detta.

Demokrati

 

Kristendom

I kristendomen kommer vi att prata om Jesus födsel och liv. Hur han levde och verkade.

Vi kommer också att gå igenom ren fakta om Kristendomen och vad den står för. Här hittar du PDF:n om

Kristendomen

 

Höstterminen 2015

Islam

Vi kommer att prata om islam. Hur religionen uppkom, hur profeten Muhammad fick sin uppenbarelse. Klicka på denna länk Islam (pdf fil) för att läsa alla samlade lektioner.

 

Stenåldern

Just nu pratar vi om stenåldern i klassen. Eleverna får lära sig hur de första människorna för ungefär 12 000 år sedan kom till Norden. Om hur de först var jägare och sedan blev bönder.

 

Alla lektioner finns här att ladda ner, så har du missat någon lektion eller inte hunnnit med så klicka bara på länkarna

Jägarstenåldern(pdf fil) Bondestenåldern (pdf fil) Filerna kan du antingen ladda ner eller titta på i din dator, läsplatta eller telefon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved Learny Media 2018